Differences in wireless security

Submitted by Jochus on Mon, 25/02/2013 - 23:10 | Posted in: Linux

I just found this old article I've written down once when I was looking for a good wireless security setup. This article was written in Dutch, but I didn't want it to get lost, so I added it to my blog.

Versleutelingsmethodes

WEP

Definitie

WEP staat voor Wired Equivalent Privacy en is een door de Institute of Electrical and Electronics Engineers 802.11 gespecificeerde methode om berichten die via een draadloze verbinding (Wi-Fi) worden verstuurd te versleutelen en maakt gebruik van de RC4-encryptie van RSA Security. De versleuteling vindt plaats tussen de twee NICs; de versleuteling geldt dus alleen voor zover de data "in de lucht hangt". Nadat de data ontvangen is, is het niet meer encrypted. Om gebruik te maken van WEP moeten de participerende NICs WEP aanzetten en een gelijke sleutel ingevoerd krijgen.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/WEP

Werking
 • Van de te verzenden data wordt een CRC32-checksum berekend. Deze checksum wordt achter de data geplakt.
 • Het nieuwe geheel (Data + CRC32(Data)) wordt de 'plaintext' genoemd. ('Plain', omdat dit stuk nog niet gecodeerd is en dus gewoon leesbaar.)
 • De keystream wordt als volgt berekend: keystream = RC4(IV, sleutel).
  • IV = initiële vectoren. Dit zijn een aantal willekeurige getallen die mogen, maar NIET moeten (volgens de IEEE WEP-specificaties), veranderen bij elk nieuw verzonden pakket.
  • sleutel = een afgesproken 'wachtwoord' dat gebruikt wordt, en door beide NIC's op voorhand gekend is.
 • Het pakket wordt samengesteld: Eerst worden de keystream en plaintext tezamen ge-XOR'd, en vervolgens wordt de IV voor het pakketje geplakt. Dan wordt het pakket verzonden.

Kort samengevat:

:pakket = IV + XOR(data + crc32(data), RC4(IV, sleutel))

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/WEP

Persoonlijke mening

WEP is totaal niet veilig en kan in minder dan een seconde gekraakt worden. Dit komt vooral door de statische sleutel die in het algoritme gebruikt wordt. Bij deze raad ik dan WEP ook aan niemand aan.

WPA

Definitie

Wi-Fi Protected Access (WPA) is een systeem om veilige draadloos draadloze netwerken (Wi-Fi) op te zetten en is ontwikkeld nadat onderzoekers een aantal zwakke plekken in WEP (Wired Equivalent Privacy) hadden gevonden. WPA is gebaseerd op een deel van de 802.11i-standaard van IEEE en bedoeld als tussenoplossing voor de problemen met WEP terwijl de nieuwe draadloze veiligheidsstandaard (802.11i) werd ontwikkeld. Certificatie van producten met WPA is begonnen in april 2003; de volledige 802.11i werd geratificeerd in juni 2004.

Werking

WPA kent 2 manieren van configureren: personal en enterprise. Enterprise vereist een authenticatieserver en wordt meer gebruikt in bedrijven. Personal kan je thuis gebruiken.

WPA lost eigenlijk het probleem van de WEP hoofding (de initialisatie vectoren IV) op en voorziet een betere beveiliging door gebruik te maken van het MIC (Messsage Integrity Check). Deze laatste maakt gebruik van het TKIP protocol (Temporal Key Integrity Protocol). Concreet wil dit zeggen dat WPA de sleutel automatisch aanpast (''rekeying'' genoemd). Dit proces gebeurt na een periode van X tijd of na X aantal pakketten verzonden te hebben = the rekey interval.

WPA maakt gebruikt van een passphrase, of ook wel de geheime code genomed die zowel moet ingevoerd worden op je router als op je computer. Vervolgens neemt TKIP het proces over en past dit de sleutel automatisch aan.

WPA is niet geklasseerd als een standaard, maar is eigenlijk een oplossing tussen WEP en WPA2 (zie verder)

Persoonlijke mening

Stuk veiliger dan WEP en zeker aan te raden!

WPA2

Definitie

WPA2 is de nieuwste beveiligings methode in de Wifi wereld. De ondersteuning is nog matig en WPA voldoet zeker nog aan de veiligheidsnorm voor de thuisgebruikers.

WPA2 is er net als WPA in 2 varianten, de Enterprice en de Personal.

De Personal variant werkt ook met een in te vullen wachtwoord zoals bij WPA, en de Enterprice variant werkt via een aparte authenticatie server.

WPA2 maakt gebruik van AES (Advanced Encyption Standard) een commercieël en overheids ondersteunde data pakket beveiliging.

Werking

AES is de nieuwe methode voor de bescherming van persoonlijke gegevens bij draadloze transmissies die wordt gespecificeerd in de IEEE 802.11i-standaard. AES-CCMP biedt een krachtigere coderingsmethode dan TKIP. Kies AES-CCMP als methode voor de gegevenscodering als een sterke bescherming van gegevens voor u van belang is.

Persoonlijke mening

WPA2 geniet mijn persoonlijke voorkeur wegens de sterke codering van AES. Toch echter 1 minpunt: een standaard Windows XP installatie kan niet omgaan met WPA2 en heeft nood aan deze update: http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=662BB74D-E7C1-…

Toegangsmethodes

MAC filtering

Definitie en werking

MAC adressen filteren is een beveiligingsmethode die vaak in combinatie met encryptie gebruikt wordt. Een MAC adres (ook wel 'hardware adres' of 'fysiek adres' genoemd) is een ingebakken adres dat uniek is voor elk netwerkapparaat. Het MAC adres is een hexadecimale code van twaalf tekens, bijvoorbeeld 00-C0-26-A9-42-F7. Deze code kan gebruikt worden om toegang tot het netwerk toe te zeggen of juist te blokkeren. In feite is het erg gemakkelijk.

Persoonlijke mening

In mijn ogen deftige beveiligingstechniek, alhoewel deze terug mooi kan omzeild worden door MAC-spoofing. MAC-spoofing? Dat is een techniek waar je toch die hexadecimale code kan aanpassen en je voordoen als iemand anders ...

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Full HTML

 • Lines and paragraphs break automatically.
 • You can caption images (data-caption="Text"), but also videos, blockquotes, and so on.
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
 • You can enable syntax highlighting of source code with the following tags: <code>, <blockcode>, <bash>, <cpp>, <css>, <html5>, <java>, <javascript>, <php>, <sql>, <xml>. The supported tag styles are: <foo>, [foo].
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.